emberi jogok

A szexuális irányultság és a nemi identitás témája az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában (2011)

Indítvány
Európai Parlament
állásfoglalás

2011 júniusában az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa első ízben fogadott el a szexuális irányultság és nemi identitás témájával kapcsolatos határozat. A jelen állásfoglalást ezt erősíti meg; felszólítja a tagállamokat és a Bizottságot, hogy a témának adjanak kiemelt figyelmet a külpolitika területén; illetve az Európai Unió szervei közül első ízben foglal állást a transzneműség betegségként történő kezelésének megszüntetése mellett.

Szabóné Müller Timea a bejegyzett élettársi kapcsolatról

Idézet
2009.03.10

2007 decemberében [a hasonló élettársi törvény elfogadásakor] és ma is az motiválja a baloldali képviselőket, hogy emelt fővel, jogbiztonságban élhesse minden ember a magánéletét.

A házasság fogalma Donáth László szerint

Idézet
2009.03.10

Vagy azt mondom, hogy minden a házasság jogintézménye alá tartozik, és ez az, amit véd a magyar állam törvényhozása, alkotmánya, egész jogrendje, és [...] beletartozhat az én elgondolásom szerint adott esetben két azonos nemű ember közössége, szövetsége, gyermekkel vagy gyermek nélkül akár. [...] [N]e azt keressük, hogy miképpen lehetne korlátozni a másik ember szabadságát, élni akarását és képességét, hanem sokkal inkább, hogy hogyan élje úgy a másik ember a szabadságát, hogy a miénket is tiszteletben tartsa.

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény ünneplése

Idézet
2009.04.21

Az azonos nemű párok szabadon házasodhatnak a liberális fellegvár Hollandiában, a szomszédos Belgiumban [... és a] világ számos pontján a regisztrált élettársi kapcsolat létezik. [...] [H]amarosan Magyarországon is létezik ez a forma. Ezt szeretném egyrészt üdvözölni a liberális párt nevében, másrészt pedig elmondani azt, hogy meggyőződésünk, hogy mind a polgárjogi, mind az élet minden egyes apró területére kiterjedő emancipáció, jogi és társadalmi emancipáció, az elfogadás folyamata nem állhat meg, erre tart a fejlett világ, erre tart a világ boldogabbik része.

Jelentés az alapvető jogok helyzetéről az Európai Unióban - 2004–2008

Indítvány
Európai Parlament
jelentés

A jelentés üdvözli a horizontális egyenlő bánásmód irányelvének tervezetét, de fenntartásokat fogalmaz meg a túlzottan kiterjedt kivételek kapcsán; illetve külön fejezetet tartalmaz kifejezetten a szexuális irányultság kapcsán. E fejezet kitér többek között a vallási és politikai vezetők általi gyűlöletbeszéd problémájára, felhívja a figyelmet dekriminalizáció fontosságára, az azonos nemű párok által kötött házasságok és a bejegyzett élettársi kapcsolatok tagállamok általi kölcsönös elimserésére, és a szexuális irányultságon alapuló üldöztetés elismerésére.

Feliratkozás RSS - emberi jogok csatornájára