örökbefogadás

Gyurcsány Ferenc

Idézet
2007.07.25

A melegek jogai tekintetében az igazi kihívás, dilemma, hogy meleg pároknak szabad-e gyermeket örökbe fogadni. (...) Két dolgot tudtunk meg az elmúlt hetekben. Az egyik az, hogy az ország túlnyomó nagy többsége - be kell valljam, hogy nekem sok örömöt okozó módon - nagyon, nagyon - megengedően?, együttműködően?, együttérzően?, nem tudom, de - pozitívan viszonyult ahhoz, szembesül azzal, hogy vannak közöttünk meleg társak, akik épp olyan életet élnek, mint mi, és szabadon akarnak szeretni, nem akarják titkolni. Ez fantasztikus dolog!

Új Polgári Törvénykönyv (2009) módosító: partner gyermekének örökbefogadása vissza

Indítvány
Országgyűlés
módosító javaslat

Ez a módosító javaslat az örökbefogadás teljes megnyitását javasló SZDSZ-es és az óvatosabb MSZP-s képviselők közötti kompromisszum eredménye volt, amely a bejegyzett élettársaknak ugyan nem, de az élettársaknak (nemtől függetlenül) lehetővé tette volna a partner gyermekének örökbefogadását. A javaslat tehát lehetővé tette volna, hogy egy gyermeknek két azonos nemű szülője legyen, de csak azon az áron, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő szülők előbb elválnak.

Új Polgári Törvénykönyv (2009) módosító: örökbefogadás

Indítvány
Országgyűlés
módosító javaslat

Ez a módosító javaslat törölte volna a bejegyzett élettársi kapcsolat szabályai közül az örökbefogadásra vonatkozó kivételt, így a házastársakkal azonos jogokat biztosított volna az örökbefogadás terén a bejegyzett élettársaknak. A javaslat már a bizottságban sem kapta meg a megfelelő támogatást, így a Parlament nem is szavazott róla.

Új Polgári Törvénykönyv (2009) módosító: partner gyermeke örökbefogadásának visszavonása

Indítvány
Országgyűlés
módosító javaslat

A Parlament a kormány támogatásával korábban elfogadott egy módososító javaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy az élettársak és a bejegyzett élettársak örökbefogadják partnerük vérszerinti gyermekét. Ez az utolsó pillanatban, zárószavazás előtt benyújtott módodosító javaslat törölte ezt a lehetőséget a törvényből.

Új Polgári Törvénykönyv (2009)

Indítvány
Országgyűlés
törvényjavaslat

Magyarországon 2014-ig a többször módosított, 1959-ben elfogadott Polgári Törvénykönyv volt érvényben. A Kormány már 1998-ban elhatározta egy új magjánjogi kódex elofgadását, az előkészítő munkálatok közel egy évtizedig folytak. Az Országgyűlésnek 2008-ben benyújtott törvényjavaslat integrálta volna a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét a Ptk. családjogi könnyvébe, bővítette volna az élettársak jogait és tisztázta volna a nem hivatalos megváltozásának családjogi hatásait.

Új Polgári Törvénykönyv (2012): partner gyermekének örökbefogadása

Indítvány
Országgyűlés
módosító javaslat

A módosító javaslat lehetővé tette volna az élettársak és a bejegyzett élettársak számára, hogy örökbefogadják partnerük gyermekét.

Gyurcsány kiállt a meleg párok örökbefogadása mellett

Idézet
2014.02.28

A DK elnöke egy zártkörű rendezvényen beszélt erről. (...) azért nem nyújtották még be a törvénytervezetet a parlamentben, mert „ettől a szocialisták csuklanának”. Nemcsak a homoszexuálisok házasságát iktatná törvénybe Gyurcsány Ferenc, hanem a gyermekek örökbefogadását is lehetővé tenné számukra - írja a Magyar Nemzet egy, a birtokába került hangfelvételre hivatkozva. (...) A volt kormányfő azt mondta: "kulturális és szexuális, hitbéli, identitásválasztási ügyekben mélységesen liberális vagyok. Senkinek semmi köze ahhoz, hogy mit gondolok és mit hiszek".

A KDNP nem finomít a stílusán

Idézet
2013.07.31

(K)ülönbséget kell tenni a homoszexualitás jelenségének megítélése, valamint az egyes emberek iránti megértés és szeretet között. Az idézett pápai kijelentés az utóbbiról, az emberek felé forduló egyházról szól. Való igaz – folytatta Harrach –, hogy ebben a kényes kérdésben az egyház vezetői nem nagyon szoktak ügyelni a különbségtételre.

Niedermüller Péter – Sebián-Petrovszki László: A melegjogokról

Idézet
2013.07.25

Az azonos nemű emberek alkotta családokat ugyanolyan jogok illetik meg, mint a hagyományos családokat. Az államnak pedig nem az a feladata, hogy beleavatkozzon polgárai szexuális életébe, hogy előnybe részesítsen egyes és hátrányosan megkülönböztessen más családformákat. Az államnak az a feladata, hogy megteremtse azokat a kereteket, amelyek biztosítják polgárai teljes jogegyenlőségét.

DK: házastársi jogokat és örökbefogadást a melegeknek!

Idézet
2012.06.28

Az azonos neműek házasságának engedélyezését kezdeményezi a Demokratikus Koalíció (DK), azt javasolva: a törvényhozás tegye lehetővé, hogy az ilyen párokat ugyanolyan jogok illessék meg, mint a heteroszexuális családokat, így például gyermeket fogadhassanak örökbe.

Oldalak

Feliratkozás RSS - örökbefogadás csatornájára