oktatás

Szexuális és reproduktív egészség (Estrella jelentés, 2013)

Indítvány
Európai Parlament
jelentés

Az Európai Parlament Nőjogi Bizottsága 2013 márciusában kezdett dolgozni egy a szexuális és reproduktív egészségről és jogokról szóló jelentésen.

Alkalmas-e tanárnak homoszexuális vonzalmú ember?

Indítvány
Országgyűlés
kérdés/interpelláció

Az azonos nemáűek közötti élettársi kapcsolat és egy pornófilmek diákjával szexelő tanár lebukása kapcsán tett fel kérdést az MDF-es képveilő az oktatási miniszternek. Az államtitkár válaszában jelezte, hogy a szexális irányultság nem kizáró ok a tanári pályánál. A konkrét eset ugyanakkor őt is felháborította, de nem a homoszexualitás, hanem a tanár-diák közötti szexuális kapcsolat, illetve a tanár pornófilmben való részvétele miatt.

Elfogadható-e Miniszter úr szerint a leszbikusság legalizálása és terjesztése a magyar középiskolákban?

Indítvány
Országgyűlés
kérdés/interpelláció

A Labrisz Egyesület iskolai programját támadta a MIÉP-es képviselő. Válaszában a képviselővel egyetértve az Okatási Minisztérium államtitkára kifejtette, hogy civil szervezetek által szervezett programoknak az iskolában nincs helyük. Örömét fejezte ki, hogy csak hét iskola válaszolt a megkeresésre, és még ezt a hetet is soknak tartotta.

Férfiklub az iskolák mellett

Indítvány
Országgyűlés
kérdés/interpelláció

Egy iskola mellet elhelyezkedő nagykanizsai meleg szórakozóhely megnyitása kapcsán kérdezte az esélyegyenlőségi minisztert egy Fideszes képviselő. A miniszterasszony válasza szerint egy homoszexuális érdekvédelmi szervezet ilyetén működésével nincs kivetni való, csak akkor merülne fel probléma, ha a klub a szexiparhoz, pornográfiához kapcsolódna. Ebben az esetben is azonos elbírálás alá kellene ugyanakkor essen egy heteroszexuális és egy homoszexuális intézménynek.

Férfiklub az iskolák mellett

Indítvány
Országgyűlés
kérdés/interpelláció

Egy iskola mellet elhelyezkedő nagykanizsai meleg szórakozóhely megnyitása kapcsán kérdezte az oktatási minisztert egy Fideszes képviselő. Válaszában a miniszter kifejtette, hogy szerinte is problémás egy a gyermekek szexuális irányultságát befolyásolni próbáló szervezet működése, bár szerintem nem amiatt, mert ez homoszexuálissá teszi a gyermeket, hanem mert idejekorán kényszeríti olyan döntések meghozására, amelynek következményeit (pl. a társadalmi diszkrimináció miatt) nem képes feldolgozni. 

A homofóbia Európában (2006)

Indítvány
Európai Parlament
állásfoglalás

Az állásfoglalás számos javaslatot fogalmaz meg a meleg és leszbikus emberek emberi jogainak biztosítása érdekében, így felhívja a tagállamokat többek között a gyülekezési jog biztosítására; az azonos nemű párokat érő joghátrányok felszámolására; a bejegyzett élettársi kapcsolatok kölcsönös elismerésére; homofóbia-ellenes kampányok folytatásáre; valamint felszólítja az Európai Tanácsot, hogy a homofób megnyilvánulásokra is kiterjedő módon fogadja el a fajgyűlölet és idegengyűlölet elleni küzdelemről szóló kerethatározatot; az Európai Bizottságot pedig, hogy terjesszen elő egy új irányelvet

Feliratkozás RSS - oktatás csatornájára