HIV

Mátrai Márta a homoszexualitás egészségkárosító következményeiről

Idézet
2009.03.10

A Corporate Resource Council nevű amerikai szervezet 2006-ban tette közzé a melegek egészségügyi veszélyei című tanulmányát. A nemzetközi kutatások alapján a következőkre hívja fel a figyelmet. A megkérdezett meleg férfiak háromnegyede száznál több partnerről számolt be, 28 százalékuk pedig azt válaszolta, hogy élete során ezernél is több férfival került szexuális kapcsolatba.

HIV+ külföldiek bevándorlása (2005)

Indítvány
Országgyűlés
törvényjavaslat

A törvény elfogadását megelőzőn a HIV+ külföldiek nem kaphattak Magyarországon tartózkodási vagy letelepedési engedélyt. A törvény elfogadásával ez a korlátozás megszűnt, a külföldieknek azonban továbbra is vállalniuk kell, hogy magyarországi tartózkodásuk során rendszeres orvosi felügyeletnek vetik magukat alá.

HIV-szűrés teljes anonimitás biztosítása (2002)

Indítvány
Kormány
rendelet

2002 előtt olyan szabályozás volt életben, hogy amennyiben az anonim HIV-szűrés során valakinek a tesztje pozitív lett, köteles volt megadni az adatait. Ez sok embert elbátortalanított a szűrésben való részvételtől, mivel féltek, hogy adataik nyilvánosságra kerülnek. A jogszabály azt is előírta, hogy a HIV+ személyek korábbi szexuális partnereinek kötelező HIV-szűrésen kellett átesniük. Az Alkotmánybíróság ezt a szabályozást alkotmányellenesnek minősítette.

Feliratkozás RSS - HIV csatornájára