házasság

Humanista Párt a melegházasságról

Idézet
2003.09.09

A Humanista Párt üdvözli, hogy az Európai Parlament éves emberi jogi jelentésében kiállt amellett, hogy a tagországok ismerjék el az azonos nemű párok házassághoz és örökbefogadáshoz való jogát. Mint ismeretes, a Humanista Párt volt az első olyan magyarországi párt, amely kiállt az azonos neműek házassághoz való jogáért. A Párt tagja hisznek abban, hogy bármely csoportok diszkriminációja minden ember diszkriminációjának lehetőségét magában rejti, így a melegek jogai és a mindenkit megillető emberi jogok egymástól elválaszthatatlan fogalmak.

Semjén Zsolt a család céljáról

Idézet
2009.04.21

A család az nem arra van, hogy az állampolgárok szexuális önmegvalósítását finanszírozza, hanem azért, mert a nemzet fennmaradása és a gyerekek születése az a családban van, a természet rendje szerint.

Rónaszékiné a házasságról

Idézet
2014.02.10

A családi élet boldogságát megalapozó és megtartó házassághoz mindössze négy dolog szükséges: két igen és két nem, két egymásnak kimondott igen, és egy férfi és egy nő, vagyis két nem (...) Szerencsére évtizedekre megalapozva megalkottuk Magyarország új Alaptörvényét, benne Európában egyedülálló módon megfogalmazva a házasság definícióját, a család fogalmát. 

Új Alkotmány alapelvek (2011)

Indítvány
Országgyűlés
határozat

A konzervatív kormány 2010-es hatalomra kerülése után nekikezdett egy új alkotmány (Alaptörvény) kidolgozásának. Az alkotmány koncepciánális kérdéseinek kidolgozására az országgyűlés Alkotmány-előkészítő eseti bizottságot hozott létre.

Új Alaptörvény (2011)

Indítvány
Országgyűlés
törvényjavaslat

A konzervatív kormány 2010-es hatalomra kerülése után nekikezdett egy új alkotmány (Alaptörvény) kidolgozásának. Mivel a kormányzó pártok nem biztosítottak garanciát az ellenzéki szempontok figyelembe vételére, a baloldali ellenzéki pártok nem vettek részt a javaslat vitájában és a szavazástól is távol maradtak. Az új Alaptörvény a házasságot mint "férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget" határozza meg, kizárva ezzel az azonos neműek házasságának lehetőségét.

Gyurcsány kiállt a meleg párok örökbefogadása mellett

Idézet
2014.02.28

A DK elnöke egy zártkörű rendezvényen beszélt erről. (...) azért nem nyújtották még be a törvénytervezetet a parlamentben, mert „ettől a szocialisták csuklanának”. Nemcsak a homoszexuálisok házasságát iktatná törvénybe Gyurcsány Ferenc, hanem a gyermekek örökbefogadását is lehetővé tenné számukra - írja a Magyar Nemzet egy, a birtokába került hangfelvételre hivatkozva. (...) A volt kormányfő azt mondta: "kulturális és szexuális, hitbéli, identitásválasztási ügyekben mélységesen liberális vagyok. Senkinek semmi köze ahhoz, hogy mit gondolok és mit hiszek".

A KDNP nem finomít a stílusán

Idézet
2013.07.31

(K)ülönbséget kell tenni a homoszexualitás jelenségének megítélése, valamint az egyes emberek iránti megértés és szeretet között. Az idézett pápai kijelentés az utóbbiról, az emberek felé forduló egyházról szól. Való igaz – folytatta Harrach –, hogy ebben a kényes kérdésben az egyház vezetői nem nagyon szoktak ügyelni a különbségtételre.

Niedermüller Péter – Sebián-Petrovszki László: A melegjogokról

Idézet
2013.07.25

Az azonos nemű emberek alkotta családokat ugyanolyan jogok illetik meg, mint a hagyományos családokat. Az államnak pedig nem az a feladata, hogy beleavatkozzon polgárai szexuális életébe, hogy előnybe részesítsen egyes és hátrányosan megkülönböztessen más családformákat. Az államnak az a feladata, hogy megteremtse azokat a kereteket, amelyek biztosítják polgárai teljes jogegyenlőségét.

DK: házastársi jogokat és örökbefogadást a melegeknek!

Idézet
2012.06.28

Az azonos neműek házasságának engedélyezését kezdeményezi a Demokratikus Koalíció (DK), azt javasolva: a törvényhozás tegye lehetővé, hogy az ilyen párokat ugyanolyan jogok illessék meg, mint a heteroszexuális családokat, így például gyermeket fogadhassanak örökbe.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. KDNP-s kiállás a kormányért, az országért

Idézet
2012.01.11

Arra a felvetésre, hogy Brüsszel az azonos neműek házasságának engedélyezését és a Gyurcsány Ferenc elleni büntetőeljárás leállítását várhatja a hiteltárgyalások sikeréért cserébe, azt mondta, reméli, Európa nem jutott el odáig, hogy korrupt politikai személyeket védelmezzen, illetve, hogy nem a melegek kapcsolatának házassági rangra emelése a legnagyobb gond a demográfiai csőd közepette.

Oldalak

Feliratkozás RSS - házasság csatornájára