egészségügy

Egészségügyi törvény (1997) módosító: szexuális irányultság törlése

Indítvány
Országgyűlés
módosító javaslat

Ez a módosító javaslat az egészségügyi törvényből kivette volna a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát.

HIV+ külföldiek bevándorlása (2005)

Indítvány
Országgyűlés
törvényjavaslat

A törvény elfogadását megelőzőn a HIV+ külföldiek nem kaphattak Magyarországon tartózkodási vagy letelepedési engedélyt. A törvény elfogadásával ez a korlátozás megszűnt, a külföldieknek azonban továbbra is vállalniuk kell, hogy magyarországi tartózkodásuk során rendszeres orvosi felügyeletnek vetik magukat alá.

HIV-szűrés teljes anonimitás biztosítása (2002)

Indítvány
Kormány
rendelet

2002 előtt olyan szabályozás volt életben, hogy amennyiben az anonim HIV-szűrés során valakinek a tesztje pozitív lett, köteles volt megadni az adatait. Ez sok embert elbátortalanított a szűrésben való részvételtől, mivel féltek, hogy adataik nyilvánosságra kerülnek. A jogszabály azt is előírta, hogy a HIV+ személyek korábbi szexuális partnereinek kötelező HIV-szűrésen kellett átesniük. Az Alkotmánybíróság ezt a szabályozást alkotmányellenesnek minősítette.

Egészségügyi törvény (1997): diszkriminációtilalom és hozzátartozó fogalma

Indítvány
Országgyűlés
törvényjavaslat

Ez volt az első törvény, amely külön nevesítette a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát. A törvény pozitívuma, hogy széles körben elismerte az élettársak (köztük az azonos nemű élettársak) jogait, így az élettárs informálódhat partnere egészségi állapotáról, ill. annak akadályoztatása esetén dönthet a kezelés elfogadásáról vagy visszautasításáról.

Feliratkozás RSS - egészségügy csatornájára