család

Korlátozó családfogalom és EU jog (2012)

Indítvány
Európai Parlament
kérdés/interpelláció

A kirekesztő családfogalmat tartalmazó családvédelmi törvény elfogadását követőn 12 EP képviselő, köztük három magyar, arról kérdezte az Európai Bizottságot, hogy összeegyeztethető-e ez a családfogalom a menekültügy, a családegyesítés, a szabad mozgás és a polgári ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés terén létező EU-s jogszabályok családtag fogalmával.

Alapvető jogok Magyarországon (Tavares jelentés, 2013)

Indítvány
Európai Parlament
jelentés

A Magyarországon 2010 óta lezajlott jogi és intézményi átalakításokat alapjogi szempontból értékeli ez a jelentés, amely az LMBT embereket hátrányosan érintő rendelkezésekre, így a család kirekesztő fogalmának Alaptörvénybe írására is kitér.

Médiatörvény (2010)

Indítvány
Országgyűlés
törvényjavaslat

A 2010-ben elfogadott új médiatörvény a korábban hatályos törvényhez hasonlóan lehetővé teszi a gyűlöletkeltő tartalmakkal szemben való fellépést, újdonságként nevesíti a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést támogató reklámok tilalmát, ugyanakkor előírja, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatás célja a házasság intézményének és a család értékének tiszteletben tartása, amely a kirekesztő családfogalom miatt alkalmas lehett az azonos neműek közötti kapcsolatokat semleges vagy pozitív színben feltüntető médiaszolgáltatókkal szembeni fellépésre.

A család fogalmának melyik értelmezésével ért egyet Miniszter Úr?

Indítvány
Országgyűlés
kérdés/interpelláció

Az MSZP-s képviselő különböző kormánypárti politikusok családfogalom kapcsán adott nyilatkozatai közötti ellentmondásokra hívta fel a figyelmet. A miniszter válaszában kifejtette, hogy a házasság és a szülő gyermek viszony mellett a kormány álláspontja szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat is családnak minősül.

Családformák közötti diszkrimináció tilalma (2013)

Indítvány
Országgyűlés
törvényjavaslat

MSZP-és és PM-es képviselők egyes törvényeknek a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség megteremtését elősegítő módosításáról címmel terjesztett be törvényjavaslatot, amely többek között a különböző családformák, ill. a vérszerinti és nem vérszerinti családi kapcsolatok között diszkrimináció talalmát is kimondták volna. A törvényjavaslat még a napirendre vételről szóló döntésig sem jutott el.

Családvédelmi törvény (2011) módosító: családfogalom átírása

Indítvány
Országgyűlés
módosító javaslat

A módosító javaslat a családvédelmi törvény családfogalmából törölte volna a házasságra utalást, és partneri, illetve szülői viszonyként hivatkozott volna a családi kapcsolatokra.

Családvédelmi törvény (2011) módosító: házasság kiemelt védelmének törlése

Indítvány
Országgyűlés
módosító javaslat

A módosító javaslat a családvédelmi törvényből törölte volna a házasság kiemelt védelmét.

Családvédelmi törvény (2011) módosító: bejegyzett élettárs munkahelyi kedvezmények

Indítvány
Országgyűlés
módosító javaslat

A módosító javaslat a családvédelmi törvény egyéb munkahelyi kedvezménykre (pl. munkavégzés helyének módosítása, éjszakai munkavégzés) vonatkozó rendelkezéseiben a szülő mellett a nevelőszülőt, az élettársat és bejegyzett élettársat is megemlítette volna.

Családvédelmi törvény (2011) módosító: bejegyzett élettárs munkahelyi kedvezmények

Indítvány
Országgyűlés
módosító javaslat

A módosító javaslat a családvédelmi törvény egyéb munkahelyi kedvezménykre vonatkozó rendelkezéseiben a szülő mellett a nevelőszülőt, az élettársat és bejegyzett élettársat is megemlítette volna.

Családvédelmi törvény (2011) módosító: bejegyzett élettárs gondozási szabadság

Indítvány
Országgyűlés
módosító javaslat

A módosító javaslat a családvédelmi törvény gondozási szabadságra vonatkozó rendelkezéseiben a szülő mellett a nevelőszülőt, az élettársat és bejegyzett élettársat is megemlítette volna.

Oldalak

Feliratkozás RSS - család csatornájára