Vantara Gyula

1954. november 19-én születtem Békéscsabán. Középiskolai tanulmányaimat a Békéscsabai Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskolában, az útépítési és fenntartási szakon fejeztem be. Egy év katonai szolgálat után 1974-ben kezdtem meg egyetemi tanulmányaimat a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának Közlekedésépítő Szakán. Az egyetemi évek alatt tagja voltam több szakmai körnek, ahol elmélyíthettem tudásomat.

Öt év után, 1979-ben tértem vissza szülővárosomba és okleveles építőmérnökként helyezkedtem el a Békéscsabai Közúti Igazgatóságnál, mint a Közlekedési Minisztérium ösztöndíjasa, s ott dolgoztam egészen 2005-ig. Műszaki ellenőrként kezdtem pályafutásomat, majd a szakmai ranglétrát bejárva 1992-től igazgatóhelyettesként, 1999-től ügyvezető igazgatóként dolgoztam. Közben elvégeztem a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésépítő Szakmérnöki szak Útépítő- és Üzemeltető ágazatát.

Nős vagyok, feleségem, Mária gyógyszerész a Réthy Pál Kórházban. Két fiam van: Gyula Gábor (1981) és Tamás (1982). Szabadidőmben legszívesebben horgászok, sportolok, utazgatok.

Politikai példaképem Haán Lajos, békéscsabai evangélikus lelkész. Társalgási szinten beszélek angol és szlovák nyelven.

Tősgyökeres békéscsabaiként mindig foglalkoztatott városunk társadalmi és közélete. 2005-ben kapcsolódtam be aktívan a közösségi ügyekbe, a helyi politikába. 2006 óta szülővárosomnak polgármestere vagyok. 2010 tavaszán a békéscsabai polgárok bizalmának köszönhetően a város országgyűlési képviselője lettem a FIDESZ-KDNP színeiben. Szakmai és gyakorlati ismereteimnek köszönhetően a parlament Gazdasági és informatikai bizottságában és az ezen belül létrehozott Közlekedési és infrastrukturális albizottságban tevékenykedem. Továbbá figyelembe véve Békéscsaba gazdasági kapcsolatait, tagja lettem az Interparlamentáris Unió magyar-finn, magyar-amerikai és magyar-indiai tagozatának. Fokozódó elfoglaltságaim ellenére továbbra is tagja maradtam a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a Mérnöki Kamarának, közlekedési-szakmai szervezeteknek és a Millenniumi Horgász Egyesületnek.

Pozíciók
2010
aktuális
Mezőgazdasági bizottság tagja
2006 - 2014
Békéscsaba
Jelöltség
Párt: FIDESZ-KDNP
Listapozíció: 45
Választókerület: Békés megye 1. vk