Szabó Tímea

1976-ban született Budapesten. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett, majd a Harvard Egyetem jogi karán tanult. Kezdetben öt évig újságíróként brit és amerikai lapoknak illetve hírügynökségeknek tudósított Magyarország jelentősebb gazdasági és politikai eseményeiről. Ezután a Harvard Egyetem jogi karához tartozó kutatóprogramnál dolgozott kutatásvezetőként, ahol az ENSZ megbízásából fegyveres konfliktus-megelőzési stratégiákról, ill. sérülékeny csoportok védelméről irányított kutatásokat. 2001 nyarán három hónapot töltött Pakisztánban, ahol afgán menekülttáborokban dolgozott. 2001. szeptember 11-ét követően ismét a Harvard Egyetemen vezetett kutatást az afgán konfliktus rendezéséről és Afganisztán újjáépítéséről. Az amerikai bombázások befejeztével Kabulba költözött, ahol először az ENSZ missziójának segített az afgán kormány felállításában, majd csatlakozott a CARE International civil szervezethez, ahol egy országos emberi jogi felmérést vezetett, amellyel jelentős sikereket értek el az ország biztonsági helyzetének javításában. 2003 őszén hazaköltözött, és bekapcsolódott a Magyar Helsinki Bizottság munkájába, ahol négy évig vezette a szervezet menekült programjának nemzetközi projektjeit.

2009-ben az LMP alapítója, választmányi tagja, szóvivője. Az európai parlamenti választáson a párt listavezetője. 2010-től országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes, az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke. 2012. novemberében lemondott frakcióvezető-helyettesi pozíciójáról, 2013. januárjában kilépett az LMP-ből.

A Párbeszéd Magyarországért alapítója. Tagja az Országgyűlés Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európa Tanács delegációjának. 2014-től független országgyűlési képviselő, a Népjóléti bizottság tagja. Boldog családban él, egy 5 éves kisfiú büszke anyukája.

Pozíciók
2013
aktuális
társelnök (Párbeszéd Magyarországért)
Jelöltség
Listapozíció: 5

Indítványok

Országgyűlés, törvényjavaslat

MSZP-és és PM-es képviselők egyes törvényeknek a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség megteremtését elősegítő módosításáról címmel terjesztett be törvényjavaslatot, amely többek között a különböző családformák, ill. a vérszerinti és nem vérszerinti családi kapcsolatok között diszkrimináció talalmát is kimondták volna. A törvényjavaslat még a napirendre vételről szóló döntésig sem jutott el.

Országgyűlés, módosító javaslat

A módosító javaslat törölte volna a kirekesztő családfogalmat az Alaptörvénybe építő rendelkezést a törvényjavalat szövegéből.

Országgyűlés, módosító javaslat

A módosító javaslat lehetővé tette volna az élettársak és a bejegyzett élettársak számára, hogy örökbefogadják partnerük gyermekét.

Országgyűlés, módosító javaslat

A módosító javaslat 10 év együttélés után az élettársakat közeli hozzátartozónak tekintette volna.

Országgyűlés, módosító javaslat

A módosító javaslat a törvény prembulumából törölte volna az anyára, apára és gyermekekre való hivatkozást, és a családok sokszínűségét hangsúlyozó mondatot illesztett volna bele. 

Országgyűlés, módosító javaslat

A módosító javaslat a családvédelmi törvénybeben kimondta volna a különböző családformák közötti megkülönböztetés tilalmát, illetve a vérszerinti és nem vérszerinti kapcsolatok azonos szintű védelmét, törölte volna a nőre és férfira, illetve anyára és apára való hivatkozást a törvényből és az élettársi és bejegyzett élettársi viszonyt is felsorolta volna a család fogalmában.