Petneházy Attila

1966. június 14-né születtem. A fővárosi Színiakadémia elvégzését követően a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatójától kapott felkérést, hogy legyen a társulat tagja, így 1987-ben Nyíregyházára költözött. Immár 26 éve él a városban, és vált a színház társulatának, a város kulturális életének oszlopos tagjává. A lelkes közönség gratulációja, gyakran az utcán, az üzletben fogadott elismerő szavak visszaigazolásai annak, hogy a sok munka, a hajnalig tartó próbák, a rengeteg befektetett energia, a művészi igényességgel megformált alakítás a közönség elismerésére talál. Kapcsolata a várossal és a nyíregyházi publikummal az elmúlt hosszú évek alatt annyira szorossá vált, hogy a szakmai szempontokat is félretéve több színház megtisztelő állásajánlatát is visszautasította.

Már a Nyíregyházán töltött első években érezte, nem csak a színház, hanem a város, mint közösség épüléséért is kész és képes dolgozni. Számtalan kapcsolatot alakított ki helyi közösségekkel, vállalt szerepet kulturális seregszemlék zsűritagjaként, egyházi rendezvények szervezőjeként, műsorvezetőjeként. Előszeretettel támogatta, támogatja különféle civil szervezetek jótékonysági rendezvényeit személyes részvételével, előadásával, továbbá a Bencs Villa kulturális misszióját is segíti szervező munkájával, fellépéseivel. Külön öröme, hogy jeles alkalmakkor lehetett városi nagyrendezvények szereplője, és vehetett részt a kezdetektől a nyíregyházi Polgári Szalon kulturális-közösségszervező munkájában.

Az otthon, a család iránti ragaszkodásában nagy szerepe van annak, hogy már gyermekkora óta nagyon közel áll szüleihez. Saját családjával való kapcsolatában is szülei példáját tekintette követendő mintának. Több mint két évtizede boldog házasságban él feleségével, Bugán Magdolnával. Legnagyobb gyermekük teológus-hallgató Debrecenben, a másodszülött fiú már az érettségi előtt áll, míg a legifijabb általános iskolás kisdiák. Büszke arra, hogy fő támasza, életének biztos pontja a családja.

Az alapvető konzervatív polgári értékrendet még a szülői házból hozta magával. Ismert nyíregyházi közéleti szereplőként fogadta el a felkérést, hogy induljon a 2010-es önkormányzati választásokon, mint Nyíregyháza-Sóstóhegy képviselőjelöltje. A választók megtisztelő támogatásával vált Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlésének tagjává még abban az évben, majd lett tagja a Kulturális, Oktatási és Sportbizottságnak. 2014 óta országgyűlési képviselő; jelenleg a Nemzeti összetartozás bizottsága tagja. Fontos számára, hogy képviselői tisztsége ne egy távoli, megfoghatatlan hivatal legyen Nyíregyháza polgárai számára, így a fogadó órákon túl arra törekszik, hogy minél többekkel személyes kapcsolatot alakítson ki, kovácsolja össze a helyi közösségeket. Ennek szellemében segíti a helyi polgárőrök értékes munkáját, látogatja a nyugdíjas közösségeket, klubokat, vesz részt lakossági fórumokon és segíti a szociálisan rászorulókat.

Pozíciók
Jelöltség
Párt: FIDESZ-KDNP
Listapozíció: 89
Választókerület: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. vk