Mile Lajos

1958. december 14-én született Debrecenben. Egy Szatmár megyei kis faluban, Kisnaményban nőtt fel. Édesanyja, Hetey Erzsébet tanítónő volt, édesapja, Mile Lajos a helyi TSZ-ben dolgozott. Az általános iskola felső tagozatát, a körzetesítés miatt, Jánkmajtison végezte. A Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumába járt, 1977-ben érettségizett, majd fölvették a KLTE Bölcsész Karára, magyar-francia szakra, ahol 1983-ban kapta meg diplomáját. Tanított több gimnáziumban, Püspökladányban, Szerencsen, majd egy hét hónapos katonáskodás után Miskolcon. 1987-től a Herman Ottó Múzeumban volt irodalomtörténész.

1990-ben megválasztották képviselőnek az MDF színeiben. Dolgozott a Honvédelmi Bizottságban, később a Kulturális Bizottságban. Elnöke volt a Parlament kínai-magyar tagozatának. Az MDF B.A.Z. megyei elnöke volt. 1994-ben parlamenti mandátuma megszűnt. Alapítója volt a Magyar Demokrata Néppártnak, amelynek 1998-ban képviselőjelöltje is volt. 1994 és 1998 között tagja volt a B.A.Z. Megyei Közgyűlésnek. Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. B.A.Z. megyei területi központját vezeti.

A Miskolci Egyetem Közgazdasági Karán “okleveles Európa szakértő” diplomát szerzett. Tanulmányai, kritikái, recenziói több folyóiratban megjelentek, publikációi pedig országos napilapokban láttak napvilágot, “Saját bőr” címmel könyve jelent meg.

Kistokajban él családjával, felesége Kisházi Edit, pedagógus, három fia, Ákos, Gergő és Balázs tanulmányaikat végzik.

Az LMP alapító tagja, korábban az Országos Választmány tagja és egyben szóvivője. 2010-ben az LMP országos listájáról bekerült a Magyar Országgyűlésbe. Az Európai ügyek bizottságának alelnöke, a Nemzetbiztonsági bizottság tagja.

Pozíciók
2010
Európai ügyek bizottság, alelnök; Nemzetbiztonsági bizottság, tag
Jelöltség
Párt: LMP
Listapozíció: 13
Választókerület: Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. vk