Kósáné Kovács Magda felszólalása az Európai Parlamentben

2007. július 9
parlamenti/közgyűlési beszéd

Az elmúlt hetekben több tagországban egyenjogúságukat ünnepelték a melegek. Volt, ahol milliós tömeg ünnepe volt zavartalan, de sok helyen a szélsőjobb erők utcai konfliktusokat provokáltak. Jacques Chirac francia elnök búcsúbeszédének szellemében, kérem az európai konzervatív erőket, hogy európai és nemzeti szinten egyaránt nyújtsanak segítő kezet a fenyegetetteknek és az őket támogatóknak. Védjük meg közösen az európai polgárok méltóságát és szabadságjogait, lépjünk fel a homofóbia, és minden kirekesztő magatartás ellen.

Teljes szöveg: 
A kelet-közép európai régióban a rendszerváltás óta a véleménynyilvánítás és gyülekezés szabadságát már nem elsősorban az állammal szemben kell megvédeni, hanem az egyre erősödő szélsőséges, neofasiszta elveket valló erőktől. Ezek általában parlamenten kívüli, ám rendkívül erőszakos politikai csoportosulások. Vannak olyan országok is, ahol kormányzati politikától sem idegen a kirekesztés és intolerancia. Megfélemlítik a különböző nemzeti, etnikai és szexuális kisebbségeket, korlátozzák, illetve gátolják jogaik érvényesítését és megalázzák őket méltóságukban. Az elmúlt hetekben több tagországban egyenjogúságukat ünnepelték a melegek. Volt, ahol milliós tömeg ünnepe volt zavartalan, de sok helyen a szélsőjobb erők utcai konfliktusokat provokáltak. Jacques Chirac francia elnök búcsúbeszédének szellemében, kérem az európai konzervatív erőket, hogy európai és nemzeti szinten egyaránt nyújtsanak segítő kezet a fenyegetetteknek és az őket támogatóknak. Védjük meg közösen az európai polgárok méltóságát és szabadságjogait, lépjünk fel a homofóbia, és minden kirekesztő magatartás ellen. Ha ma nem védjük meg a „mások” szabadságjogait, lehet, hogy holnap a magunkét sem tudjuk majd megvédeni.
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+CRE+20070709+ITEM-014+DOC+XML+V0//HU&language=HU&query=INTERV&detail=1-050